top of page

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Zaanse stijl

  • haiyanflier
  • 7 nov 2016
  • 3 minuten om te lezen

De opdracht was om minimaal 5 huisjes te fotograferen in de oude Zaanse stijl en 5 in de moderne Zaanse stijl. Hier is de informatie, presentatie en natuurlijk de Zaanse huisjes die wij hebben gefotografeerd:

- Oude Zaanse huisjes:

Dit zijn Zaanse huisjes die al best oud zijn. Zo is bijvoorbeeld het Czaar Peterhuisje van 1632 en het Blauwe Huis van 1794. Door zulke oude huisjes is de Zaanse stijl ontstaan. Typische kenmerken van deze “Zaanse stijl” zijn: de kleuren, namelijk allerlei soorten groen, rood/oranje, zwart en soms blauw, het houten materiaal waarvan de huisjes gebouwd zijn, de aparte, versierde geveltjes die de meeste gewone huizen niet hebben en de witte raamkozijnen en rode luiken voor de ramen. Het oude Zaanse huisje dat wij hebben uitgekozen en waar wij nu iets over gaan vertellen is het Czaar Peterhuisje.

Czaar Peterhuisje:

Zoals we net al zeiden is het Czaar Peterhuisje in 1632 gebouwd in Zaandam.

Het Czaar Peterhuisje is een arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. De buitenkant van het Czaar Peterhuisje heeft houten molentjes aan de zijkanten van het huis.

De architect van het czaar peter huisje is onbekend, maar we weten wel dat in 1895 de architect Salm de opdracht had gekregen om een nieuwe stenen stolp over het monument heen te bouwen en dat heeft hij dan ook gedaan.

Dit huisje werd gebouwd voor Zaanse arbeiders. De Russische tsaar Peter de Grote logeerde in dit huisje toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Veel mensen, waaronder Russische tsaren, Nederlandse vorsten en zelfs Napoleon, brachten ook een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. De talloze namen die in de ramen en houten wanden geschreven en gekerfd staan, herinneren daar nog steeds aan.

Het huisje heeft een knus uiterlijk doordat het helemaal van hout is. En ziet er ook nog gezellig/vrolijk van buiten uit door de versiering met houten molentjes en franjes aan de zijkanten.

- nieuwe Zaanse huisjes:

De huisjes die nu te zien zijn zijn niet zo lang geleden gebouwd, maar geven toch echt de karakteristieke Zaanse kenmerken weer. Zaandam wil duidelijk het historisch besef terug in de stad brengen. Dit doen ze door middel van het Inverdan plan. De bedoeling van het project is om de traditionele Zaanse bouwstijl op een uitvergrote manier toe te passen. De meningen zijn erover verdeeld. Sommige vinden dat ze worden verdronken in het het ‘neo-groen’, terwijl anderen het prachtig vinden en blij zijn dat er wat met het historie gedaan wordt. Het nieuwe Zaanse huisje dat wij hebben uitgekozen en waar wij nu iets over gaan vertellen is het Sloishois.

Sloishois:

Het sloishois is gebouwd in 2016 en de architect is Paul Kramer.

Het is een huisje van zwart hout en er omheen staat een opengewerkte staalplaat die de plattegrond van Zaandam moet voorstellen.(aanwijzen). Op de kaart wordt Zaandam weergeven in 1812, ten tijde van Napoleon

Het sloishois is een onderkomen voor de vrijwilligers die de sluis opendoen en hij vervangt de container die er eerst stond.

Het sluishuisje heeft wel iets elegants, hij is heel erg smal en sierlijk. Ook opengewerkte staalplaat heeft iets unieks. Het is een gebouw wat er heel modern uitziet en toch ook heel veel geschiedenis meebrengt. Het ziet er ook wel gezellig uit, en dat moet ook wel als er vrijwilligers moeten verblijven.

Het sloishois staat naast de Groote Sluis in Zaandam.


 
 
 

Comments


bottom of page